Mercurius
Venus
Aarde
Mars
Planetoïden
Jupiter
Saturnus
Uranus
Neptunus
Pluto
De kuiper gordel
 
De aarde 
   

De aarde valt niet in enkele lijnen of zelfs enkele bladzijde te beschrijven. Met haar vele rijkdommen en de talloze onderzoeksprogramma's die haar van op aarde en van uit de ruimte onder de loep nemen verdient zij alleen al een eigen wegpage. We kunnen slechts enkele van de duizenden aspecten, de ene al boeiender en interessanter dan de andere, aanraken die dit soort onderzoek opleverde. Geldt daarentegen hetzelfde voor haar enige en unieke natuurlijke satelliet: de maan? 

De vraag is eenvoudig: valt er over de maan eigenlijk nog iets nieuws te schrijven? Al sinds de oudheid wordt deze gelige bol die onze nachten verlicht waargenomen. De oude Grieken waren de eersten die haar afmetingen en afstand tot de aarde probeerden te bepalen. Ze hebben ook in grote lijnen de wetten bepaald die aan de basis liggen van de opeenvolgende fasen van de maan en haar beweging aan de hemel in de loop van een jaar. Aldus werden de eerste maankalenders opgesteld. 

Dankzij de eerste verrekijkers en later telescopen konden astronomen zich pas verdiepen in de studie van het oppervlak van de maan. De Apollo - vluchten hebben op spectaculaire wijze de kennis die de mens van de maan had aangevuld. 
 

   
 
 
 
 
 
Diameter (km) 12756
Rotatie periode 23.9345 uren
Polaire inclinatie 23.45°
Aard massa's 1
Dichtheid 5.517
Ontsnappingssnelheid 11.18 km/sec
Oppervlak gravitatie 1
Magnitude -
Albedo 0.36
 
De maan
 
 
Afstand tot planeet (km)
Omloop(dagen)
Straal (km)
384400
27.322
1738
 
 
 
Home page Voorwoord Het begin De warme dood De oerknal
Steady state Antimaterie Het zwarte gat De balans Galaxieën
De sterren Supplement Thermodynamica relativiteit Standaardmodel
Natuur constanten Internet site's Ontstaan v/h leven Ons zonnestelsel Slotwoord
Bronvermelding De auteur