Het urea
      

    Ureum is het voornaamste eindproduct van de eiwitstofwisseling, scheikundige formule CO(N.-H2)2. Ureum wordt door de nieren uitgescheiden. 

    In het algemeen wordt het in de lever gevormd uit ammoniak, het belangrijkste afbraak product van de aminozuren, die op hun beurt weer de bouwstenen zijn van de eiwitten 

    Bij een normale voeding wordt door de nieren een hoeveelheid van enkele tientallen grammen ureum per dag uitgescheiden. Indien de nieren hun taak niet aankunnen door een of ander ziekteproces, dan ontstaat een ernstige situatie doordat het ureum gehalte van het bloed te hoog wordt. Ureum is giftig. Het gehele ziektebeeld staat bekend onder de naam niervergiftiging. De aandoening is o.a. gekenmerkt door hoofdpijn en sufheid. De huid ziet bleek-bruinig en is droog. Vaak ziet men onderhuidse bloedinkjes, dikwijls ook klagen de patiënten over jeuk. De eetlust is slecht, braken is niet zeldzaam en de adem ruikt naar ammoniak (geur van bedorven urine). Deze verschijnselen worden niet alle veroorzaakt door het hoge ureum gehalte, bij een niervergiftiging hopen zich ook nog andere stoffen in het bloed op. 

    Welke afbraak producten voor de verschijnselen verantwoordelijk zijn is nog niet met zekerheid bekend. De bleekheid is waarschijnlijk het gevolg van bloedarmoede door falen van de nieren. De bloedingneiging berust op een deel op een te kort aan bloedplaatjes, voor een deel ook op beschadiging van de haarvaatwand. Door overstroming van het lichaam met stoffen zoals ureum, worden deze ook in het zweet en in het speeksel uitgescheiden. Het eerste zou de huidjeuk, het tweede zou de urinegeur van de uitgeademde lucht verklaren. 

    Het feit dat de nieren hun taak opgeven, leidt mede tot zuurvergiftiging van het bloed met als gevolg verdieping en versnelling van de ademhaling(hyperventilatie). Ontwikkelt zich deze toestand dan zal de arts onmiddellijk het eiwit uit het voedsel weglaten. Tevens kan een nierdialyse solaas brengen en een levensbedreigende situatie vermijden. 

    Normaal waarden voor mannen en vrouwen 17-50 mg/dl. 

    Structuur formule van Ureum. 

      

    Ref:Fawcett J.K. et J.E.Scott J.clinpath 13(1960)156. 

     
     
    [ Cholesterol ] [ Triglyceride ] [Creatinine   ] [Urea   ] [Urinezuur  ] [ Glucose  ] [ Hematologie ] [Levertesten   ] [Urineonderzoeken   ] [Drugs ] [Opsporings drugs   ]