VIBRATIES. 
     
     

       
    De vraag of vibraties een mogelijke schadelijke rol kunnen; hebben op het urologisch en nefrologisch stelsel, stelt zich vooral bij de helikopterpiloten daar zij het meest blootgesteld zijn aan trillingen. 

      

    In München werden studies uitgevoerd waarbij de trillingen van de wervelzuil gemeten werden met accelerometers die door middel van draadjes bevestigd waren aan de doornuitsteeksels van de opeenvolgende wervels.(9) 

      

    Bij toepassing van een trilling van 0,2 G volgens de Z-as met een spectrum van 3-40 Hz stelde men in vivo drie antwoorden van de menselijke wervelzuil vast een eerste bij 4-5 Hz die overeenstemt met de eigenfrequentie van het lichaam, een tweede bij 7-10 Hz die overeenstemt met de eigenfrequentie van de wervelzuil en een derde bij 18 Hz zijnde de eigenfrequentie van het hoofd. De wervelzuil slorpt van onder naar boven +- 40 % van de energie op. Een sinusoidale trilling volgens de Z-as veroorzaakt tevens horizontale (x en Y-as) en rotatoire trillingen : dit is van belang voor de conceptie van goede ergonomische zetels. 
     

   
   
    Een studie uit 1962 bestudeerde de effecten van vibraties op het urinesediment (10). Deze studie was opgezet om te bepalen of sinusoidale laag frequente verticale vibraties gedurende 1 minuut nierschade kan veroorzaken. De trillingen werden gegeven tot aan de subjectieve tollerantiegrens. De frequenties gingen van 4 tot 9 Hz. 

    Twee groepen van zittende proefpersonen werden vergeleken met een controlegroep die nooit blootgesteld was aan de trillingsexperimenten Een groep had langdurige ervaring -variërend van 6 maand tot 2 jaar, - met experimentele sinusoidale trillingen tot aan de subjectieve tollerantiegrens. De andere groep werd voor de eerste keer blootgesteld aan de trillingen. Er werd geen verschil gevonden in het urinesediment van de verschillende groepen. Voorzichtigheidshalve besluiten de auteurs dat deze gegevens wel de afwezigheid van nierschade aantonen maar dat dit eventueel wel het geval zou kunnen zijn bij aanhoudende langdurige blootstelling.  

     
    [Terug] [inleiding] [probleemstelling] [vluchtfactoren] [versnellingen] [vibraties] [drukverandering] [hydrazine