Het kleurenzicht
 
Onderzoek van het kleuren zicht

  

  • De methode gebaseerd op onderscheiden
  •   

    De pseudo-isochromatische platen: ISHIHARA en AO-HRR 

      

    De platen zijn samengesteld uit kleine gekleurde cirkeltjes die cijfers of geometrische figuren voorstellen. Deze figuren worden verschillend waargenomen door normale en kleurgestoorde. 

     

     

    De platen moeten getoond worden in strikt vergelijkbare omstandigheden: 

    Verlichting type Easel-Macbeth of noorderlicht 

    De persoon leest van op 75 cm 

    De platen moeten 45 ° geïnclineerd zijn 

    Elke plaat wordt slechts 3 seconden getoond. 

      

    De Ishihara laat enkel toe de rood - groen afwijkingen op te sporen, maar het onderscheid tussen de -anomalieën en de - anopieën is niet gelijk. 

      

    De AO-HRR laat ons toe de rood - groen afwijkingen als de blauw - geel afwijkingen op te sporen en ze te klasseren als "zwak", "middelmatig" of "sterk" (mild, medium, strong). 

      

  • De methode gebaseerd op vergelijking
  •   

    De 15- Hue van FRANSWORTH 

        

      De test bestaat er in 15 verschillende gekleurde pionnen te klasseren, vertrekkend van een basiskleur. Het resultaat wordt genoteerd onder de vorm van een diagram. Bij een normale uitslag is de diagram circulair; bij de kleurgestoorde zullen de verbindingslijnen tussen de foutieve scores parallel lopen aan een van de drie anomaal - assen.

      

    De test kan snel uitgevoerd worden, en hij blijft mogelijk zelfs bij zwakke visus. Een nadeel is echter dat slechts kleurenzicht - afwijkingen van zekere omvang kunnen opgespoord worden. 

      

  • De methode gebaseerd op gelijkstelling
  •   

    De anomaloscoop van NAGEL 

      
      

      De anomaloscoop van Nagel laat toe de gelijkheid van Rayleigh (rood + groen = geel) te realiseren. Men tracht een gelijkheid in kleur te bekomen in twee vlakken: in het ene door een spectraal geel en in het andere door een mengeling van rood en groen. De regeling gebeurt door manipulatie van twee knoppen waarvan de ene de intensiteit van het spectraal geel en de andere de mengeling rood - groen regelt. 

        

      Een speciale rekenlat laat toe om op eenvoudige wijze het anomale - quotiënt van Rayleigh te berekenen. Een uitslag tussen 0.6 en 1.3 wordt als normaal beschouwd. De afwijkingen in de protan -as hebben een quotiënt kleiner dan 0.6 en de afwijkingen in de deutan -as een quotiënt groter dan 1.3.

      
  • De methode gebaseerd op benoeming
  
  
    De chromoptometer van BEYNE
   Dit is een lamp die een gestabiliseerd wit licht uitzendt, waarvan de kleur kan worden veranderd door verschillende filters van gegeven golflengte, de grootte kan worden ingesteld door een diagram en de presentatietijd door een sluitermechanisme. 

  

De testpersoon zit op 5 meter en moet de kleuren noemen die worden getoond met een diafragma - opening van 3' en een sluitertijd van 1 seconde. 

 

De lamp van ALDIS (lamp van de controletoren)
   Van op 50 meter worden 10 rode, 10 groene en 10 witte lichtsignalen gegeven in een willekeurige volgorde. Geen enkele fout in de herkenning is toegelaten. 

 

 
[Inleiding ] [De gezichtsscherpte ] [ De gezichtsscherpte bij nacht ] 
[Het kleurenzicht ] [Dieptezicht ][De heteroforieën ][Visuele problemen  ]  
[ Het sanitair transport  ][ De selectie]