Paraboolvluchten
 
 
 
Die vluchten vinden op 'slechts' 7,6 tot 8,5 km hoogte plaats. Er is een speciale Airbus A300 voor omgebouwd. Onder de naam Zero-g stijgt hij op vanaf de luchthaven Bordeaux-Mérignac. In een testgebied boven de Golf van Biskaje worden er paraboolvluchten mee uitgevoerd. Tijdens zo'n parabool (in feite een kogelbaan in vrije val nadat de piloot de motoren van het vliegtuig tijdelijk heeft uitgeschakeld) ben je telkens 23 seconden gewichtloos. In totaal leveren de 32 parabolen die doorgaans gemaakt worden ruim twaalf minuten op die enigszins op een echte ruimtevlucht lijken.
 

De Zero-g Airbus A 300 vliegt bij de 'pull-up' onder een hoek van 47 graden. Hierna wordt het hele vliegtuig gewichtloos.
 
 

De gewichtloosheid ontstaat door het vliegen van een paraboolbaan. Tijdens de klim ondergaat iedereen hyperzwaartekracht en wordt bijna tweemaal zo zwaar. In de top van de parabool is sprake van een vrije val en heerst micro- zwaartekracht.
 
 In die twaalf minuten kunnen allerlei technische, wetenschappelijke of medische experimenten worden uitgevoerd.  Het vliegtuig is inmiddels over zijn top en schiet onder hoek van twintig, dertig graden naar beneden. Het duurt nog maar een paar seconden tot de pull-out. Dan helt het toestel 42 graden voorover en moeten de motoren weer worden ingeschakeld. Door de plotselinge versnelling die daarbij optreedt neemt de werking van de zwaartekracht snel toe. Twintig seconden lang bereikt hij zelfs een waarde van bijna 2 g. Dat is tweemaal de op de grond heersende versnelling van de zwaartekracht, zodat je twee keer zo zwaar word.
 
Het verloop van de zwaartekrachtswerking tijdens de paraboolvlucht.
 
-Top-
 
Bronvermelding: Kijk , " In de ruimte is geen bier/januarie 2001 "