Malaria

Wat is het?
 

Malaria is het gevolg van een infectie met de malariaparasiet door overdracht via een mug, de Anophelesmug . Er bestaan 4 verschillende soorten, elk met een specifiek ziektepatroon. De vervelendste en/of gevaarlijkste is Plasmodium falciparum.
 
Wat doet het?
  Na een incubatieperiode van gemiddeld 14 dagen komt er eerst een milde hoofdpijn, een beetje koorts, wat pijn in de gewrichten, wat misselijkheid, overgeven en diarree - allemaal weinig verdachte symptomen bij mensen die een korte tijd in een endemisch gebied verbleven. Daarna treedt de ziekte echter met typische koortsaanvallen op, met geelzucht en eventueel nog andere symptomen, variërend in ernst.
 
Hoe kom je er aan?
  Door een muggenbeet, meestal tussen zonsondergang en zonsopgang.
 
Diagnose
  Door opsporen van de parasieten in het bloed: de dikdruppel techniek. Maatregelen
  Kinine, chloroquine, mefloquine of andere... afhankelijk van de resistentiekracht van de parasiet. De Wereld Gezondheidsorganisatie (WHO) definieerde 3 gebieden in de wereld: A, B en C: van weinig of geen resistentie tot zeer resistente parasieten in een C-gebied. De artsen ter plaatse weten hoe dan best te behandelen. Voorkomen is beter dan genezen
  Tijdens uw verblijf in een streek waar er besmettingsgevaar is voor malaria, en al voordat u op reis vertrekt, moet je enkele veiligheidsmaatregelen strikt in acht nemen.   1. Raadpleeg vooraf je huisarts en een gespecialiseerd centrum. Vraag naar het risico op malariabesmetting in de streek die u bezoekt, en naar de geneesmiddelen die je moet innemen om besmetting te voorkomen. Laat je ook zorgvuldig inlichten over de wijze van inname en de mogelijke bijwerkingen.

2. Volg het voorschrift nauwgezet op, en blijf het preventieve middel nemen tot vier weken nadat je uit de bewuste streek bent teruggekeerd.

3. In streken waar malaria voorkomt zijn enkele praktische voorzorgsmaatregelen geboden. Slaap in muskietvrije kamers of gebruik een muskietennet dat bij voorkeur met een insecticide werd behandeld. Draag van zonsondergang tot zonsopgang kleren die je armen en benen bedekken. Wrijf onbedekte lichaamsdelen in met een insectenwerend middel. Gebruik insecticide op basis van pyretrum, verspreid door verstuiving (spuitbus), verdamping (op elektrisch verwarmde plaatjes) of door verbranding van een antimuggenspiraal. Deze insecticiden zijn niet duur en het efficiëntst binnenshuis en 's avonds.

4. Let steeds op symptomen van een malaria-infectie. Als je koorts, hoofdpijn of spierpijn hebt, of als je moet braken of diarree krijgt na je terugkeer uit een streek waar malaria heerst, raadpleeg dan onmiddellijk je arts. Stel hem op de hoogte van de reis die je maakte.

  Let op: malaria manifesteert zich soms pas na een jaar. Het innemen van anti -malariamiddelen is zeer belangrijk, maar deze middelen bieden geen absolute bescherming. Dus ook wanneer je het geneesmiddelenvoorschrift nauwgezet hebt gevolgd moet je bedacht blijven op malariasymptomen.   5. Malaria kan snel ernstige vormen aannemen en een fatale afloop hebben binnen 48 uur na het verschijnen van de eerste symptomen.

6. Zwangere vrouwen, kleine kinderen en personen met chronische lever - , nier - of hartaandoeningen kunnen beter niet op reis gaan naar landen waar malaria heerst, tenzij het echt noodzakelijk is. Raadpleeg steeds je arts.
 
 

Op de Travelfoon kunt u steeds inlichtingen krijgen over gele-koortsvaccinatie (soms verplicht), risico's op malaria en maatregelen om besmetting te voorkomen, en eventuele andere maatregelen die je moet nemen. De informatie wordt voor ieder land afzonderlijk verstrekt.
 
Het nummer van de Travelfoon is 0900/10110
 
Inentingen (03/247.62.11) alle dagen van 14 - 16u; di. om 17.30u.
Voor militairen van de Luchtmacht en lichtvliegwezen Landmacht (02/7015495) alle dagen 8 – 16 u.

 

De preventie van de niet- immune reiziger tegen malaria

 

Medicatie:
 

. chloroquine (Nivaquine® : 300 mg/week in één inname)

. proguanil (Paludrine®: 1 of 2 x 100 mg/dag

. mefloquine (Lariam® : 1 x 250 mg/week) is tweede keuze.

 

 
De optimale schemadata veranderen in functie van het betrokken land.

Wegens het groot risico voor de foetus zal men de aanstaande moeder toch ook adviseren om externe beschermende maatregelen te treffen bij reizen in weinig besmette gebieden.

Chloroquine en proguanil zijn de enige antimalariamiddelen die niet verboden zijn voor de zwangere vrouw. Waar resistentie bestaat, kan men mefloquine toedienen vanaf het tweede zwangerschapstrimester.

 

 

 

 

Een eerste aspect bestaat uit de bescherming tegen de vector, een bescherming waarop de nadruk niet voldoende wordt gelegd. Herinneren we eraan dat de Anopheles-mug nachtelijke voedingsgewoonten heeft. Repulsiva en pulverisaties van insecticiden blijven volledig actueel. De doeltreffendheid van het muskietennet werd aanzienlijk verhoogd, vooral sinds men het net is gaan impregneren met pyrethrinoïden (insecticide), wat enkele manipulaties vereist, gezien voorgeïmpregneerde muskietennetten nog niet op de markt werden gebracht.     Wat de medicamenteuze preventie betreft, bestaat er geen unanimiteit onder de auteurs. In aansluiting op een reeks baten - kosten analysen waarbij de waarschijnlijkheid van overlijden door een malaria-aanval en het mortaliteitspercentage door fatale reactie op het innemen van antimalariamiddelen werd vergeleken, blijven er enkel drie substanties aan te bevelen:   . chloroquine (Nivaquine® : 100 mg/dag, 6 dagen op 7, of 300 mg/week in één inname)

. proguanil (Paludrine®: 1 of 2 x 100 mg/dag

. mefloquine (Lariam® : 1 x 250 mg/week).

 

 
Met betrekking tot de geneesmiddelen, bestaat het basisprincipe erin de nieuwe substanties niet te misbruiken. Anders gesteld en afhankelijk van het betrokken gebied, zal men systematisch gebruik maken van Chloroquine (Nivaquine®) daar waar men zich redelijkerwijze aan een doeltreffendheid mag verwachten;

       

 

 

KAART VAN MALARIA
 

 
 

 

Zone A:

 
 

Zone B:

 
 

Zone C:
 

 

 

Bronvermelding: Steylaerts C, Van Elslander Y. Febr. 1998

 

-Top-