De laserstraal
    Light Amplification Stimulated Radiation

    Laserstralen zijn elektromagnetische stralen met dezelfde golflengte; zij planten zich in fase voort en in dezelfde richting. Men wekt door een ingenieus systeem een sterk geconcentreerde lichtbundel op die zich voortplant met een snelheid van 300.000 Km/sec en tot op grote afstand een grote energie per oppervlakte eenheid heeft. 
     

     
    Het effect van laser op biologisch materiaal

    Het fotothermisch effect 
     

      Wanneer een weefsel op een klein oppervlak wordt geraakt door een laser wordt het op die plaats sterk opgewarmd, het wordt geliquidifieerd en zet explosief uit. Ter plaatse blijft een lege holte over. Het eindresultaat is een kleine holte omgeven door een circulaire zone van beschadigd weefsel. 
       
       
    Het fotochemisch effect 
     
      Het fotochemisch effect is enkel afhankelijk van de totale hoeveelheid energie en de gebruikte golflengte. Dit heeft chemische veranderingen tot gevolg in de cel zelf die aanleiding zal geven tot celdood of groeirem.
     
    Lasertoepassingen

    Geneeskunde: 
     

      -oftalmologische ingrepen 
      -dermatologie 
       
       
    Militair gebruik 

    (1) Laser als afstandmeter 
     

      De laser wordt gericht op een bepaald doel en de weerkaatsing op het doel worden terug opgevangen. Uit de snelheid waarmee het laserlicht zich voortplant en de tijd tussen uitzenden en terugopvangen kan een exacte afstandbepaling gebeuren.
    (2) Laser als doel aanduider 
     
      Het betreft meestal een diodelaser die kan gemonteerd worden op een handwapen. Mikken wordt haast overbodig. Men haalt de trekker over op het moment dat het spotje op het uitgekozen doel valt.
    (3) Laser geleidingssysteem 
     
      Bij air -to-ground aanvallen wordt de laseraanduider gericht op het doel vanuit een eerste vliegtuig. Het tweede toestel lost dan een bom of missile die zich richt op de weerkaatsing van de laserstraal op het doel. Het is een uiterst precieze methode. Nadeel is echter dat het toestel met de laseraanduider ter plaatse moet blijven totdat het doel is geraakt. Slecht weer , wolkendek of rook kan de efficiëntie verminderen.
    (4) Lasertransmissiesysteem 
     
      Het lasertransmissiesysteem laat toe door middel van een gemoduleerde laserstraal informatie door te geven. Voordeel hiervan is dat met een brede band grote hoeveelheden informatie kunnen doorgegeven worden met een grote veiligheid gezien de zeer nauwe laserbundel. Nadeel is echter dat de communicatie recht op recht moet gebeuren en gestoord wordt door atmosferische en weersomstandigheden die weerkaatsing en absorptie kunnen veroorzaken.
    (5) Laserradar. 
     
      In vergelijking met de mm-radar heeft de laserradar een betere hoek-en driedimensionale resolutie. Tevens kan aan de hand van de weerkaatste trillingen een vibratiehandtekening van bepaalde voertuigen of objecten gemaakt worden ter identificatie. De laserradar is meer compact dan de klassieke radar. Nadeel is de beperkte werkafstand van < 10 km, de beperkingen afhankelijk van de weersomstandigheden en de beperkte zoekmogelijkheid gezien de nauwe bundel die de koppeling aan een FLIS (Forward Looking Infrared System) noodzakelijk maakt. In de praktijk zoekt men de omgeving af met de FLIS, wanneer een warm punt wordt ontdekt, richt men de laserradar erop om een betere resolutie te bekomen en om het te identificeren via zijn waargenomen vibraties. Een demonstratievideo werd getoond waarop te zien was hoe de hartslag van een persoon kon gedetecteerd worden vanop 300 meter.
       
       
    Classificatie

    De lasers worden ingedeeld in vier klassen voor wat betreft hun veiligheid. 
     

      • Class 1: Geen gevaar 
       
      • Class 2: Zichtbare lage energiestraling. De normale afweermechanisme van het oog, inclusief het knipreflex zijn voldoende. 
       
      • Class  3 A: Alleen gevaarlijk indien in de bundel wordt gekeken met een optische vergroting. Indien geen optisch instrument .Class 1 of 2. 
      • Class 3 B: Oogbeschadiging is mogelijk. 
       
      • Class 4: Oogbeschadiging en huidbeschadiging is mogelijk. Zelfs diffuse radiatie is schadelijk. 
       
       
    Algemene voorzorgen 

    De voorzorgen bestaan erin te zorgen dat alle personen zich buiten de nominale kritische oogafstand bevinden. Vermits dit omwille van de grote afstanden niet realiseerbaar is moet alles in het werk worden gesteld opdat de MPE (maximale toegelaten blootstelling) niet overschreden wordt. Het gebied waarin de MPE wel overschreden wordt noemen we de Laser Hazard Area. Dit gebied kan gevoelig worden vergroot wanneer optische instrumenten worden gebruikt. Deze zone moet goed worden afgebakend en afgesloten voor niet gewenste, onbevoegde en onbeschermde personen. Het betreden van de schadelijke zone in enkel toegelaten aan bevoegd personeel beschermd door laserbrillen die de gebruikte golflengte tegenhouden, eventueel drager van beschermde kledij. Optische instrumenten moeten uitgerust worden met de aangepaste lasergolflengtefilters. Wanneer in vredestijd de lasers met gekende golflengte, op streng gereglementeerde manier met de gepaste veiligheidsvoorschriften wordt gebruikt zijn de laserongevallen erg schaars en werden er slechts enkele ongevallen beschreven die steeds te wijten waren aan een nieuwsgierige gebruiker die in de bundel had gekeken. 

    De situatie zal echter anders zijn wanneer de lasers op een vrije manier door iedereen zal gebruikt worden. De protectie zal dan afhangen van de informatie ingewonnen door de inlichtingendienst die de gebruikte golflengte moet achterhalen en van de snelle communicatie die de juiste protectiebril moet aanduiden. Moeilijker wordt het wanneer lasers van veranderlijke golflengte gebruikt zullen kunnen worden. Niets is immers zo gevaarlijk dan in de waan te verkeren dat men beschermd is door zijn protectiebril en verder geen voorzorgsmaatregelen meer neemt. Verder moet gewezen worden op het psychologisch impact van het idee gevaar te lopen om blind te worden op het slagveld. 

    Voor het Varend Personeel stelt dit alles een bijzonder probleem. Zij zijn immers meer kwetsbaar gezien hun betere rechtlijnige bereikbaarheid voor lasers. Een goede informatie is noodzakelijk opdat zij geïnformeerd zouden zijn over de gevaren en de te nemen maatregelen. Thans bestaat er een visor die zeven golflengtes kan absorberen. 
    Naast het gevaar om oogschade op te lopen stelt zich het probleem van de erge verblinding die het laserlicht veroorzaakt. Een laserbundel gericht op een canope veroorzaakt een enorme lichtverstrooiing die verblindend werkt en het onmogelijk maakt nog in de richting van de laser iets waar te nemen. De verblinding kan tijdelijk of definitief zijn. Twee mogelijke scenario's werden aangehaald. De lasers gebruikt als een aantrekkingkracht bij dancings of cinemascopen kunnen overvliegende piloten tijdelijk verblinden en de luchtveiligheid in gevaar brengen. Veiligheidsmensen liggen reeds wakker van het idee wat er zou gebeuren wanneer een in de handen van terroristen laserbundel op de cockpit van een in final zijnde passagiersvliegtuig zou worden gericht vanop het einde van de landingsbaan.