Lange vluchten zijn tegenwoordig geen uitzondering meer, steeds meer personen reizen per vliegtuig naar steeds verdere bestemmingen, hierdoor neemt het gevaar van D.V.T (diepe veneuze trombose) toe.
D.V.T is klinisch duidelijk te herkennen als het been plots pijnlijk, opgezet en blauw gaat verkleuren. Het onmiddellijk risico van D.V.T., is het ontsnappen van een klonter naar de longcirculatie (longembolie). Zonder behandeling kan dit tot een plotse dood leiden.
Aders in de benen dienen in hoofdzaak om het zuurstofarm bloed terug te brengen van de periferie naar het hart. Daarna pompt het hart dit bloed naar de longen, waar het opnieuw met zuurstof wordt verrijkt.
In horizontale positie kunnen de venen gemakkelijk het zuurstofarm bloed zonder bijkomende krachtbron naar het hart pompen; in recht opzittende en staande houding dient de zwaartekracht overwonnen te worden; als krachtbronnen hiertoe dienen de zogenaamde spierpompen, waarvan de kuitspierpomp de voornaamste is; bij spiercontractie worden de diepe venen als een " spons" leeggedrukt; door de klepwerking wordt het bloed verplaatst in de richting van het hart. Vooral onbeweeglijkheid is dus nadelig voor het terugvloeien van het bloed naar het hart.
Zoals vermeld, doet de spierpomp het werk in onze benen niet alleen, want in onze bloedvaten zitten kleppen, die ervoor zorgen dat het veneuze bloed niet terugstroomt naar de voeten.
Figuur 1: Het kleppensysteem bij normaal functionerende venen
Maar wat als die kleppen niet goed werken? Of als we door te weinig beweging onze spierpomp niet voldoende activeren?
Figuur 2 : Het niet functioneren van de kleppen bij veneuze insufficiëntie
Wanneer het bloed niet meer naar het hart wordt gestuwd, dan blijft het bloed in de benen staan en wordt de bloedcirculatie en de zuurstoftoevoer naar het weefsel vertraagd ( ie tekening 2). Als gevolg daarvan ontstaat er een keten van ontstekingsmechanismen en wordt de wand van de venen aangetast.
Hoe te vermijden:
Aan te raden:
Bronvermelding: Nieuwe trends in de behandeling van zware en vermoeide
benen- spataders Dr. P. Roelens, Fleboloog. (mei 1998) SWAV-tijdschrift